Prijavite se na radionicu pisanja filmske kritike

Nakon tri uspješne godine i dvadesetak iznimno kvalitetnih recenzija filmova iz programa STIFF-a, RADIONICA FILMSKE KRITIKE  pod vodstvom doc. dr. sc. Dejana Durića se nastavlja.

Ova besplatna radionica je namijenjena studentima Sveučilišta studentima Sveučilišta u Rijeci koji će kroz pet dana, koliko radionica traje, usvojiti širok raspon analitičkih pristupa kroz predavanja i diskusije o filmovima iz selekcije četvrtog STIFF-a. Izbor kritika se kroz medijske partnere objavljuje na portalima poput dokumentarni.net te na na web stranicama STIFF-a. Radionica će se održati od 9. 10. do 12. 10., u popodnevnim satima na Filozofskom fakultetu.

 

Evo što o radionici kaže njen voditelj Dejan Durić:

Od samoga početka mi se činilo kako je dobra ideja da STIFF osim službenoga filmskoga programa nudi i niz popratnih sadržaja poput okruglih stolova i radionica jer se time nesumnjivo cijelom projektu daje jedan širi kontekst. Tako službeni filmski program omogućuje studentima filmskih akademija da na godišnoj bazi prezentiraju što su radili u području igranoga, animiranoga, dokumentarnoga i eksperimentalnoga filma. S druge strane, popratni sadržaji imaju bitnu ulogu u senzibiliziranju publike za medij i umjetnost filma, a ujedno utječu i na razvoj filmskoga odgoja i obrazovanja tako što zainteresirane pojedince nastoje usmjeriti na aktivno gledanje i promišljanje o filmskim djelima te mjestu filmske umjetnosti u suvremenosti. Navedeno mi je bila misao vodilja kada su me organizatori prve godine festivala kontaktirali s ponudom da organiziram radionicu filmske kritike, koja bi zainteresiranim studentima omogućila u kratkom vremenskom periodu od nekoliko dana da se pozabave formom filmske kritike. Temeljna želja mi je bila da polaznike upoznam s teorijskim i praktičnim segmentom filmske kritike. U slučaju prvoga radili smo na tekstovima da bismo detektirali njihove sastavne dijelove i formalna obilježja, vrste kritike i njihovu funkciju, a potom je naglasak stavljen na pokušaj polaznika da sami napišu određeni broj tekstova. Kako je koncept radionice uvijek više praktičan i kreativan, a manje predavački i teorijski, osobito mi je bilo bitno da se potiče interakcija među sudionicima. Stoga je svatko čitao sve na radionici napisane kritike te smo ih potom zajedno komentirali kako bismo dali sugestije jedni drugima. Pritom smo nastojali biti vezani uz program festivala te raditi na djelima koja su prikazana u službenoj selekciji. Navedeno mi se činilo kao dobrom idejom iz razloga što je svako izdanje STIFF-a pomno koncipirano oko određene problematike pa je prošle godine festival bavio emigracijom, a ove godine društvenim pitanjima, čime selekcija redovito korespondira s aktualnim društveno-političko-kulturnim zbivanjima. Dobra strana toga je što se ne samo gledatelje nego i polaznike radionice time potiče da promišljaju o široj društvenoj problematici. U konačnici mogu reći da sam poprilično zadovoljan razinom tekstova koji su proizašli iz radionice. Najbolje kritike objavljene su na internetskoj stranici festivala, a neke od njih i na portalima dokumentarni.net i ziher.hr.

 

Prijave do 5. 10. na skc@uniri.hr. I požurite, broj mjesta je ograničen!